Ročníky, popis vín a ocenění
Solaris 2023
12% alkohol, zbytkový cukr 1gm/l, kyselina 6,4gm/l
Svěží křišťálové víno, zároveň s komplexní zemitou chutí, jemně barikované, lze očekávat dozrávání do velice sofistikované úrovni.
Solaris Light 2022
9,3% alkohol, zbytkový cukr 1,7 g/l, kyselina 5,9 g/l
Velmi populární nízko-alkoholové vybalancované jemné suché víno se svěží chutí citrusů a broskví.
Perfektní lehké letní pití na relaxaci.
Solaris-Hibernal Cuvée 2022
10,6% alkohol, zbytkový cukr 0,2 g/l, kyselina 5,1 g/l
Spojení Solaris Light ‘22 a Hibernal ‘22 nabízí suché osvěžující vyvážené víno, jemně barikované ve Francouzských dubových sudech, s chutí citrusového ovoce.
Hibernal 2022
10,6% alkohol, zbytkový cukr 0,8 g/l, kyselina 5,5 g/l
Vynikající vybalancované víno. Lehce barikované ve Francouzských dubových sudech, s aroma švestek a rozinek a s polosuchou citrusovo-jasmínovou chutí.
Velmi vhodné pro skladování, při kterém lze očekávat postupně vyšší komplexnost a proniknutí stále hlubšího charakteru.
Na vinici najdete tyto odrůdy:
SOLARIS – z latiny „sluneční,“ kříženec Ryzlink rýnský, Rulandské šedé, Severnyj, a Muškát Ottonel. Réva dává vína svěží, vysoké kvality s vůní muškátů a čerstvého ovoce.
HIBERNAL – z latiny „přezimovat,“ kříženec Seibel, Chancellor, a Ryzlink rýnský. Chuť vína je intenzivní, příjemně ovocná, plná, typicky kořenitá. Víno je vhodné k barikování.
MUŠKÁT MODRÝ – náročnější odrůda, křížencem Garnier 15-6 a Perle noir. Má nádherné velké černomodré bobule s výrazným vzhledem a chutí, ideální pro stolní víno.
Na vinici se užívá každá část keře. Velimi populární jsou balené vinné listy ve skle, které se používají pro středomořskou kuchyni.